Hardloopbegeleiding

Hardloopbegeleiding

Als je gaat hardlopen bij Zo Leven, dan kun je een persoonlijke benadering verwachten. Mijn begeleiding bij het hardlopen is gericht op plezier in het lopen en op ontspanning. Prestaties zijn van ondergeschikt belang, maar zijn zeker niet uitgesloten. Voor mij is hardlopen een natuurlijke vorm van bewegen. En de duurloop in het bijzonder zie ik als een natuurlijke specialiteit van de mens. Daarbij ga ik ervan uit dat geen enkele hardloopschoen kan tippen aan het perfecte ontwerp van je voet. Zelf ben ik enthousiast barefoot runner. Dat betekent dat ik loop op minimalistische schoenen zonder demping. En als het weer het toelaat loop ik op blote voeten. Dat betekent niet dat jij dat ook moet doen. Maar mocht je ermee kennis willen maken, dan help ik je graag op weg! Je zult merken dat het je houding verbetert en dat het lopen veel leuker wordt.

Om onze natuurlijke aanleg voor hardlopen aan te spreken, besteed ik bij mijn begeleiding ruim aandacht aan:  

De houding (hoofd, schouders, heupen, enkels);

De pasfrequentie (aantal passen per minuut);

De afzet en de landing;

De ademhaling;

Hierbij is ontspanning zeker zo belangrijk als aanspanning en inspanning. 

De Zo Leven visie op hardlopen

Het menselijk lichaam is gemaakt voor duurinspanningen. Toch is het besef van deze natuurlijke aanleg ook bij veel ervaren hardlopers verdwenen. Prestatiedrang verdrijft vaak de ontspanning. Het plezier hangt af van een “goede” of “slechte” training of wedstrijd. In mijn beleving is hardlopen altijd plezierig en “goed”. Winst is onvermijdelijk, en “off days” bestaan niet.

In zijn boek “Why We Run: A Natural History” (voorheen getiteld “Racing The Antilope”) bekijkt bioloog en ultraloper Bernd Heinrich hardlopen vanuit een wetenschappelijk perspectief. Zijn expertise in vergelijkende fysiologie brengt hem tot de conclusie dat de mens over een uniek vermogen beschikt om inspanningen, zoals rennen, langdurig vol te houden. Volgens Heinrich schuilt dit specifieke talent niet alleen in de gescheiden systemen voor zuurstofopname (ademhaling) en beheersing van de lichaamstemperatuur (zweten), maar bovendien in de juiste combinatie van intelligentie, geduld en volharding.  

Heinrich:

  “Running is extreme movement, and movement is the essence of life.”

“The essential thing to do is to run. 

Do this for a long time. Do it consistently, and everything will take care of itself.”

De Nederlandse ultraloper Jan Knippenberg vatte dit als volgt samen: 

“Lopen is geen sport, maar een manier van reizen.”

Lesvormen & Tarieven

Mijn hardloopbegeleiding wordt zowel individueel als voor groepen aangeboden. De tarieven voor deze begeleiding vind je op de pagina Tarieven.

De tijden en locaties voor individuele hardloopsessies worden in onderling overleg afgesproken.