Even voorstellen

Ik ben Jan Daan van Oosten.

Tijdens mijn zoektocht naar een gezondere en bewuste leefstijl heb ik onder andere de opleiding tot Gewichtsconsulent afgerond en heb ik de bijscholing Sport en Voeding afgerond. Daarnaast heb ik de opleiding Yoga 4 Runners bij Kyrin Hall gevolgd en ben ik gediplomeerd yogadocent. De opleiding is erkend door de Yoga Alliance UK. De Yoga 4 Runners opleiding besteedt o.a. veel aandacht aan anatomie, fysiologie en een goede houding. 

Mijn zoektocht begon een aantal jaar geleden toen ik mijn eigen leefstijl onder handen nam. Mijn overgewicht en terugkerende ontstekingen, met een controle op bloedsuiker als laatste waarschuwing, maakten mij duidelijk dat er iets moest veranderen: Een gezonder voedingspatroon en meer bewegen.

Fietsen en inline skaten deed ik al, maar ik zocht een activiteit die ik dagelijks makkelijk kon inpassen in mijn schema. Een serieuze fietstocht duurt in mijn ogen minimaal 1 á 1,5 uur. Inline skaten is erg gebonden aan weer en seizoen. Hardlopen zag ik als een goedkope en makkelijk te organiseren vorm van inspanning. Ik had alleen één probleem:

Ik had een hekel aan hardlopen…

Dan hou ik ’t kort, dacht ik… Elke dag een Coopertest (12 minuten voluit) moet te doen zijn. Bovendien gaf deze standaard conditietest mij direct duidelijke gegevens over mijn fitheid. De Endomondo-app op mijn smartphone registreerde alles trouw. Deze meetbaarheid van mijn vorderingen bleek op mij een stimulerende uitwerking te hebben. Zo kon ik mijn nieuwe gewoonte goed volhouden. 

Ook mijn nieuwe eetgewoonten leverden resultaat op. Mijn overtollige kilo’s raakte ik snel kwijt, waardoor ook het hardlopen mij beter afging. Mijn weerzin tegen hardlopen verminderde ook langzaam. Ik ging zelfs denken over het lopen van langere afstanden. Eerst 5 km en later 10 km. Toen kwamen de blessures. Ik probeerde nieuwe hardloopschoenen. En kreeg andere blessures. Ik begon boeken te lezen over hardlopen en kreeg, jawel, het boek Born to Run van Christopher McDougall in handen. Dit boek veranderde mijn hele kijk op hardlopen. Ik, die als kind al hoorde dat ik zonder steunzolen niet ver zou komen, begon te experimenteren met schoenen zonder demping. Dat moest zorgvuldig opgebouwd worden. Eigenlijk leerde ik opnieuw hardlopen. Het hardlopen verlegde zich van presteren naar het aanleren van een nieuwe vaardigheid. De schoenen boden meer contact met de ondergrond, waardoor het lopen een heel andere dimensie kreeg voor mij. En het belangrijkste: de blessures bleven uit. Waardoor ik me kon wagen aan mijn eerste halve marathon. En een paar maanden later aan mijn eerste marathon.

Hardlopen is voor mij nu een vanzelfsprekend en onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden.

Op de verschillende pagina’s van deze site kun je meer informatie vinden over voeding, hardlopen, yoga en mijn bronnen van inspiratie.